Wat is Amazon Web Services (AWS)?

Al 6 jaar lang werken we bij Sping met Amazon Web Services, en met een goede reden. Amazon Web Services, of AWS in het kort, biedt oneindige hoeveelheid mogelijkheden. Maar wat is AWS eigenlijk? En wat kun je er mee?

Wat is AWS?

AWS is het grootste public cloud platform ter wereld. Met AWS hebben organisaties toegang tot een zeer snelle, flexibele IT omgeving waarbij ze gebruik kunnen maken van de nieuwste technieken. Omdat AWS werkt op een pay-per-use basis, is er geen grote investering vooraf voor nodig.

Je betaalt maandelijks alleen de rekenkracht en opslag die je daadwerkelijk gebruikt. Minder gebruiken betekent minder betalen. Hierdoor betaal je nooit meer voor ongebruikte rekenkracht en zijn de aanschafkosten voor servers verleden tijd. Groeit jouw organisatie in een rap tempo en heb je meer rekenkracht en opslag nodig? Amazon Web Services groeit net zo hard met jou mee.

Een ander groot voordeel van AWS zijn de technieken die voor jouw organisatie beschikbaar zijn. Doordat je toegang hebt tot een onbeperkte hoeveelheid opslag en rekenkracht zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo komen technieken die normaal alleen voor zeer grote organisaties beschikbaar waren binnen handbereik. Maar wat kan je nou precies met AWS?

Wat kan ik met AWS?

Je kan veel met AWS. Heel veel. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 4500 producten en cloud services beschikbaar in de AWS Marketplace. Hier vind je altijd een oplossing die past bij de doelstelling van jouw organisatie. Van Chatbots tot het hosten van web platforms en big data analyses. Hieronder staan een aantal voorbeelden van toepassingen van AWS:

Machine Learning

Het cloud-computing platform van Amazon is zeer geschikt voor machine learning en artificial intelligence. Met SageMaker, Amazon’s machine learning-engine, bouw, train en deploy je machine learning modellen.

Data scientists en developers kunnen op een vereenvoudigde manier machine learning toepassen door gebruik te maken van standaard modellen. Deze modellen kunnen vervolgens getraind worden om nieuwe datasets te analyseren.

Databases & storage

Door de oneindige hoeveelheid rekenkracht en opslag is AWS bij uitstek geschikt om databases mee te bouwen. Zo groeit de opslagruimte mee met de grote van jouw database zonder downtime en door de grote rekenkracht wordt data snel verwerkt. Een ander voordeel van AWS zijn de purpose-built databases. Zoals de naam suggereert zijn elk van deze databases gebouwd voor een specifieke toepassing, waardoor ze beter passen bij de doelstellingen van de gebruiker. Voorbeelden zijn: content management, real-time analytics, e-commerce data, of IoT applicaties.

Hosting

Wanneer jouw WordPress website of webshop traag is vanwege de grote hoeveelheid bezoekers, biedt Amazon uitkomst. Normaal gesproken zou je een dure server aanschaffen die de pieken gedurende de decembermaand kan opvangen. Met Amazon betaal je alleen voor de extra capaciteit wanneer deze nodig is. Hierdoor bespaar je geld en verhoog je jouw conversiepercentage door de kortere laadtijd op piekmomenten.

Amazon is ook geschikt voor platforms. Door de schaalbaarheid groeit het cloud-computing platform mee met jouw userbase. Grote namen als Airbnb en Netflix maken bijvoorbeeld ook al gebruik van AWS.

Het maakt met AWS ook niet uit waar je klanten zich bevinden. Amazon heeft wereldwijd datacenters waardoor je jouw website of platform kan hosten waar je wilt. Als je volgens de GDPR (AVG) regels verplicht bent je data in Europa te hosten kan je bijvoorbeeld kiezen voor AWS servers in Duitsland of andere Europese landen.

Sping: Amazon Web Services partner

Sping ontwikkeld als digital agency veel multi-sided platforms. Al deze platforms hosten we met Amazon Web Services. We doen dit al ruim 6 jaar, maar we zien dat AWS de afgelopen 1,5 jaar een vlucht heeft genomen.

Onze specialiteit is het migreren van bestaande platforms naar AWS. Onze 5 gecertificeerde specialisten kijken eerst naar jouw architectuur, hoe het nieuwe platform moet worden ingericht en de over te zetten data. Vervolgens richten we jouw platform geheel naar wens in, regelen we de software in en voeren grondige tests uit. Pas als alles 100% werkt schakelen we om naar het operationele AWS platform.

Wil je meer weten over de voordelen of mogelijkheden van AWS voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Jan-Gerard, Partner manager AWS.