Wat is een design sprint?

En waarom is het belangrijk?

Er zijn 101 manieren om een digitaal initiatief of concept om te zetten in een bruikbaar product. Snel en agile ontwikkelen, waarbij de nadruk ligt op voortschrijdend inzicht en een snelle time-to-market, is tegenwoordig het devies. Een actuele innovatiemethode die veel populariteit geniet is de design sprint. Wat is een design sprint precies? En welke fases heeft zo’n sprint? Lees verder om erachter te komen.

Implementeer design sprints in jouw bedrijf

Maak een afspraak met Adriana Orellana
+31619171683 a.orellana@sping.nl

Agile development met Design Sprints: een concept van Google

Het concept design sprint is ontwikkeld door techgigant Google. Het idee achter de werkwijze is helder: problemen oplossen en de ontwikkeling van een idee versnellen met weinig middelen. Je kunt design sprints zowel gebruiken voor het verbeteren van bestaande applicaties of platformen als voor het creëren van nieuwe producten.

Google Ventures paste de design sprint toe bij het verbeteren van eigen diensten als Chrome, Gmail en Google Search, waarna ook innovatieve bedrijven als Airbnb, Slack en Facebook het concept adopteerden. Design sprints zijn gebaseerd op de filosofie die te boek staat als design thinking. Vandaar dat een design sprint soms ook omschreven wordt als design thinking sprint.

Hoe verloopt een Agile Design Sprint?

Een design sprint vindt meestal plaats binnen een tijdsbestek van vier (soms vijf) dagen en combineert design, prototyping, testen en validatie. Je comprimeert dus weken of maanden werk in een traject dat slechts een kleine week in beslag neemt. Een design sprint valt uiteen in enkele vaste fasen.

Dag 1: maak het probleem of vraagstuk duidelijk

De eerste dag staat helemaal in het teken van het goed definiëren van het vraagstuk. Wat zijn de wensen en kernbehoeften van de (eind)gebruiker? Wat zijn de belangrijkste problemen en uitdagingen die we tijdens het ontwikkelen zullen tegenkomen? Welke functionaliteiten hebben een hoge prioriteit (must haves) en minder hoge prioriteit (leuke extraatjes)? Wat is de scope van het project? 

Tijdens de eerste dag definiëren we dus het probleem, het sprintdoel en de metrics. Op die manier krijgt het hele team een breed begrip van de uitdaging die aan de horizon gloort.

Dag 2: agile design sprint planning

De tweede dag staat in het kader van de design sprint planning. Concreet betekent dit dus veel brainstormen, ideeën en concepten op tafel leggen, het spectrum aan beschikbare scenario’s verkennen en storyboards ontwerpen. Welke oplossingen hebben we voor de uitdaging die voor ons ligt? Welke ideeën zijn het beste uitvoerbaar? En met welke suggesties gaan we wel of juist niet verder? 

Soms wordt dit onderdeel van de design thinking sprint ook uitgesmeerd over twee dagen.

Dag 3: prototypes bouwen

Op dag 3 creëren we de eerste visuele resultaten in de vorm van een interactief en betrouwbaar prototype. Zo’n prototype kan bijvoorbeeld een klikmodel of een handige app-interface zijn. Het ontwikkelteam en de gebruiker krijgen zicht op de aanwezige functionaliteiten en kunnen beoordelen wat al goed is en wat eventueel nog ontbreekt of minder goed werkt.

design sprint proces 1 1 1024x666 1

Dag 4: design sprint user testing

Op de vierde dag (design sprint user testing) is de hoofdrol weggelegd voor de gebruikers van de te ontwikkelen oplossing. Ontwikkelaars kunnen een prototype namelijk wel geweldig vinden, maar de eindgebruikers denken hier misschien heel anders over. 

Design sprint user testing houdt in dat we het prototype bij de klant, in zijn eigen IT-omgeving, testen. Zo kunnen we de primaire reactie van de gebruikers zien en verder bouwen op de functionaliteiten en onderdelen die het beste werken. Bovendien kun je in deze fase ook nog prima bijsturen als je niet helemaal op het goede pad zit.

design sprint proces 2 2 1024x662 1

Tips en trucs voor de ideale design sprint

Het werken met design sprints heeft diverse voordelen. Het versnelt het ontwikkelproces en zorgt ervoor dat eindgebruikers ook nauw betrokken zijn bij het ontwerpen en bouwen van de oplossing waar zij uiteindelijk mee aan de slag moeten. 

Om van design sprints een succes te maken, is het verstandig om consequent een aantal vaste best practices te volgen. Doe je voordeel met deze tips en trucs:

  • Onderschat de intensiteit van het proces niet. Het zijn lange dagen en er komt veel informatie en werk op je af. Las dus geregeld een pauze in en probeer niet ’s ochtends of ’s avonds op eigen initiatief verder te werken.
  • Probeer de belangrijkste stakeholders al zo vroeg mogelijk nauw te betrekken bij het concept en ontwikkelproces, idealiter al in de fase van design sprint planning. Dit doe je door ze actief in de rol van product owner te plaatsen.
  • Geef duidelijk en al tijdens de design sprint planning aan wat je van de klant nodig hebt.
  • Werk in korte iteraties en met strakke deadlines. Zo daag je mensen uit en krijg je veel gedaan in korte tijd. 
  • Zorg voor een gevarieerd, maar niet te groot ontwikkelteam (4-6 mensen) waarin de verschillende deelexpertises terugkomen.
  • Schep realistische verwachtingen over de op te leveren prototypes. Het is vrij logisch dat je binnen vier of vijf dagen nog geen product hebt dat honderd procent perfect is. Maar een oplossing die voor tachtig procent af is en gebaseerd is op input van gebruikers, biedt wél het fundament dat je nodig hebt om verder te bouwen.

Design sprints bij Sping

Denk je dat het werken met design sprints de beste manier is om jouw wereldidee om te zetten in een werkzaam product? Dan ben je bij Sping aan het juiste adres. Wij hebben een schat aan ervaring met het snel valideren en ontwikkelen van slimme oplossingen middels agile development en design sprints.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Kom dan gerust langs voor een kopje koffie en een portie deskundig advies.