Er zijn 101 manieren om een digitaal initiatief of concept om te zetten in een bruikbaar product. Snel en agile ontwikkelen, waarbij de nadruk ligt op voortschrijdend inzicht en een snelle time-to-market, is tegenwoordig het devies. Een actuele innovatiemethode die veel populariteit geniet is de design sprint. Wat is een design sprint precies? En welke fases heeft zo’n sprint? Lees verder om erachter te komen.
Het concept design sprint is ontwikkeld door techgigant Google. Het idee achter de werkwijze is helder: problemen oplossen en de ontwikkeling van een idee versnellen met weinig middelen. Je kunt design sprints zowel gebruiken voor het verbeteren van bestaande applicaties of platformen als voor het creëren van nieuwe producten.
Google Ventures paste de design sprint toe bij het verbeteren van eigen diensten als Chrome, Gmail en Google Search, waarna ook innovatieve bedrijven als Airbnb, Slack en Facebook het concept adopteerden. Design sprints zijn gebaseerd op de filosofie die te boek staat als design thinking. Vandaar dat een design sprint soms ook omschreven wordt als design thinking sprint.
Een design sprint vindt meestal plaats binnen een tijdsbestek van vier (soms vijf) dagen en combineert design, prototyping, testen en validatie. Je comprimeert dus weken of maanden werk in een traject dat slechts een kleine week in beslag neemt. Een design sprint valt uiteen in enkele vaste fasen.
De eerste dag staat helemaal in het teken van het goed definiëren van het vraagstuk. Wat zijn de wensen en kernbehoeften van de (eind)gebruiker? Wat zijn de belangrijkste problemen en uitdagingen die we tijdens het ontwikkelen zullen tegenkomen? Welke functionaliteiten hebben een hoge prioriteit (must haves) en minder hoge prioriteit (leuke extraatjes)? Wat is de scope van het project?
Tijdens de eerste dag definiëren we dus het probleem, het sprintdoel en de metrics. Op die manier krijgt het hele team een breed begrip van de uitdaging die aan de horizon gloort.
De tweede dag staat in het kader van de design sprint planning. Concreet betekent dit dus veel brainstormen, ideeën en concepten op tafel leggen, het spectrum aan beschikbare scenario’s verkennen en storyboards ontwerpen. Welke oplossingen hebben we voor de uitdaging die voor ons ligt? Welke ideeën zijn het beste uitvoerbaar? En met welke suggesties gaan we wel of juist niet verder?
Soms wordt dit onderdeel van de design thinking sprint ook uitgesmeerd over twee dagen.
Op dag 3 creëren we de eerste visuele resultaten in de vorm van een interactief en betrouwbaar prototype. Zo’n prototype kan bijvoorbeeld een klikmodel of een handige app-interface zijn. Het ontwikkelteam en de gebruiker krijgen zicht op de aanwezige functionaliteiten en kunnen beoordelen wat al goed is en wat eventueel nog ontbreekt of minder goed werkt.
Op de vierde dag (design sprint user testing) is de hoofdrol weggelegd voor de gebruikers van de te ontwikkelen oplossing. Ontwikkelaars kunnen een prototype namelijk wel geweldig vinden, maar de eindgebruikers denken hier misschien heel anders over.
Design sprint user testing houdt in dat we het prototype bij de klant, in zijn eigen IT-omgeving, testen. Zo kunnen we de primaire reactie van de gebruikers zien en verder bouwen op de functionaliteiten en onderdelen die het beste werken. Bovendien kun je in deze fase ook nog prima bijsturen als je niet helemaal op het goede pad zit.
Het werken met design sprints heeft diverse voordelen. Het versnelt het ontwikkelproces en zorgt ervoor dat eindgebruikers ook nauw betrokken zijn bij het ontwerpen en bouwen van de oplossing waar zij uiteindelijk mee aan de slag moeten.
Om van design sprints een succes te maken, is het verstandig om consequent een aantal vaste best practices te volgen. Doe je voordeel met deze tips en trucs:
Denk je dat het werken met design sprints de beste manier is om jouw wereldidee om te zetten in een werkzaam product? Dan ben je bij Sping aan het juiste adres. Wij hebben een schat aan ervaring met het snel valideren en ontwikkelen van slimme oplossingen middels agile development en design sprints.
Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Kom dan gerust langs voor een kopje koffie en een portie deskundig advies.