PUM-missie naar Senegal: IT business development en AI

Namens vrijwilligersorganisatie PUM is Jan Gerard Snip, directeur-eigenaar van softwarebedrijf Sping, afgereisd naar Senegal. Met als doel een innovatieve uitbreiding te bieden aan de dienstverlening van Sammanté Health. Met hun verzekeringsdiensten kunnen minder bevoordeelde inwoners in Senegal toegang krijgen tot essentiële gezondheidszorgdiensten.

Pauline Barra, CEO en medeoprichter van Sammanté Health in Senegal, heeft PUM ingeschakeld voor IT business development. Haar vraag: het IT-systeem voor gezondheidsvouchers een upgrade geven richting een ‘Software as a Service model’ en de functionaliteit van het gezondheidsvouchersysteem uitbreiden met de mogelijkheden van Kunstmatige intelligentie. 

Jan Gerard is voor PUM eerder afgereisd naar Palestijnse gebieden voor een business development traject. ‘De opdracht in Senegal is een IT-systeem upgraden naar een SaaS-model en de functionaliteit uitbreiden met AI-mogelijkheden. Dit sluit mooi aan bij mijn eerdere opdracht voor PUM en bij de ambitie van Sping om met AI een revolutie teweeg te brengen in de gezondheidszorg. Met AI-innovatie kunnen bedrijven transformeren, optimaliseren en pionieren’.

AI-systeem voor laaggeletterden
Sammanté Health is een sociale onderneming in Senegal met de missie ongelijkheid in de gezondheidszorg aan te pakken middels technologie en innovatieve oplossingen. De focus ligt op het verschaffen van toegang tot essentiële gezondheidszorgdiensten. Met name voor achtergestelde bevolkingsgroepen in regio's met hoge armoedecijfers. Sammanté Health heeft hiervoor een digitaal platform ontwikkeld dat de toegang tot gezondheidszorg vergemakkelijkt via een systeem van online gezondheidsvouchers.

Jan Gerard licht toe wat zijn rol is in deze opdracht: ‘Samen met opdrachtgever Pauline Barra kiezen we ervoor om het IT-systeem voor gezondheidsvouchers meer digitaal geautomatiseerd en schaalbaar te maken. De functionaliteit kan worden uitgebreid met een AI-systeem zodat ook laaggeletterden laagdrempelige toegang krijgen. Hiertoe onderzoeken we welke onderzoeksinstituten onderzoek doen naar zogenoemde AI-language modellen in de lokale Senegalese taal Wolof.’

Innovatie in Afrika
Afrika kent veel vrouwelijk ondernemerschap en een cultuur van samenwerking en openheid. Ondernemers steunen elkaar zonder aarzeling. ‘Senegalezen zijn open en vriendelijk, wat deze missie des te waardevoller maakt’. Jan Gerard vervolgt: ‘De jonge ondernemers staan open voor ideeën en spreken goed Engels. Gelukkig, want met mijn Frans kan ik alleen de mensen groeten en wat eten bestellen.’

‘In Senegal, met name in Dakar en Île de Gorée, wordt het woord "teranga" vaak gebruikt om een gevoel van gastvrijheid, vriendelijkheid en openheid te beschrijven. Het is een belangrijk onderdeel van de Senegalese cultuur en benadrukt dat iedereen erbij hoort en met vriendelijkheid en respect wordt behandeld. En zo ervaar ik mijn tweede PUM missie.

Het is altijd goed om je blik op de wereld te verruimen. Het geeft me veel voldoening om via de missies van PUM mijn kennis en ervaring te delen met andere ondernemers.’ 

Over PUM
PUM is een vrijwilligersorganisatie die bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten helpt te versterken om het leven van mensen te verbeteren. Het doel is om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. De praktische adviezen van PUM-vrijwilligers aan mkb-ondernemers in ruim 30 landen wereldwijd worden al decennia heel erg gewaardeerd.