A man on a mission

Jan Gerard Snip - oprichter en partner bij Sping - is naast een enthousiaste ondernemer ook lid van PUM. Een organisatie die bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten helpt te versterken. Met als doel het leven van mensen te verbeteren. Onlangs was Jan Gerard in Palestijns gebied voor een bijzondere missie. We spraken met hem over zijn trip.

Hi Jan Gerard, je hebt je vakantie besteed in Palestijns gebied? Waarom? Het lijkt me niet echt een gebied om vakantie te vieren?

Het was inderdaad geen vakantie, maar een trip om een startup in Palestijns gebied te helpen. Ik ging er niet heen vanuit mijn rol bij Sping, maar als vrijwilliger van de organisatie PUM. Deze organisatie is 45 jaar geleden opgericht vanuit de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW en wordt financieel gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Elk jaar worden er meer dan 1500 missies wereldwijd uitgevoerd. Vanuit PUM worden experts – met specifieke kennis – op missie naar ontwikkelingslanden gestuurd om MKB ondernemers in die landen te helpen met de ontwikkeling van hun onderneming.

Wat was jouw missie?

In Palenstijns gebied zijn veel afgestudeerde IT specialisten, maar de werkloosheid onder hen is groot. Er zijn daar nauwelijks recruiters, dus voor velen lijkt het soms uitzichtloos. De startup Synergia kan een cruciale rol spelen om dit groeiende probleem in het gebied het hoofd te bieden. 

Ik ben samen met de ondernemer van Synergia een ‘business development traject’ gestart, om naast zijn huidige diensten ook recruitment diensten op te gaan zetten. Het doel hiervan is om meer Palestijnse jongeren voor westerse bedrijven – op afstand – te laten werken. Wat me daar is opgevallen is dat de jongeren erg goed Engels spreken en vaak Europa of Amerika bezocht hebben. Er zijn dus nauwelijks taal- of culturele barrières.

Wat heb je daar concreet gedaan?

Ik heb Synergia advies gegeven over het uitbreiden van hun diensten en de rol van technologie in hun onderneming. Synergia levert Payroll-diensten aan bedrijven in het westen. Ze helpen Palestijnse hoogopgeleide medewerkers aan het werk, door ze (online) in te zetten bij opdrachtgevers. Bij Synergia verzorgen ze vervolgens de salarisbetalingen, belastingafdracht en de contracten die voldoen aan Palestijns/Israëlisch recht. De expertise die we bij Sping hebben – op het gebied van business development bij startups, UX design en het bouwen van complexe digitale oplossingen – kwamen goed van pas.

Heb je de ondernemer kunnen helpen?

Jazeker. We hebben eerst video-contact gehad, maar ter plaatse kun je toch een meer diepgaande betekenis maken. Ik kon nu ook de mensen rondom de ondernemer spreken. Het resultaat van dit traject is dat er nu een duidelijke focus is voor Synergia, met een bijhorende roadmap om de recruitment diensten in de markt te zetten. Ook weten ze nu welke stappen ze moeten ondernemen op technologisch gebied en waar een software platform aan moet voldoen. We hebben bij Sping een complex HR platform ontwikkeld, met bijbehorende mobiele app, dus deze ervaring en expertise kwamen goed van pas.

Voor wie was dit goed?

Ali, de ondernemer, heeft aangegeven ontzettend blij te zijn met dit traject en wil volgend jaar heel graag weer de hulp van PUM voor verdere uitbreiding van zijn bedrijf. Voor mijzelf was dit ook een waardevolle ervaring. Ali heeft me veel geleerd over de historie, religies, politiek en zakendoen in het Palestijnse gebied en Midden-Oosten.

Wat neem je mee uit deze ervaring?

Een groot probleem daar is de inperking van de vrijheid voor de Palestijnen. Dat wordt heel duidelijk door de hoge muren met wachttorens. Ramallah is door het Ministerie van buitenlandse zaken bestempeld als geel gebied, waar je veilig naartoe kan, maar een gebied als Gazastrook wordt sterk afgeraden.

Ik zat in Ramallah (huis van God), een van de modernere steden. Hier hangt een fijne en veilige sfeer, waar ik veel jongeren plezier heb zien maken en lachen. Autorijden is wat uitdagender, met veel voertuigen en getoeter. Maar het eten daarentegen is erg goed! Het kantoor van Synergia is gevestigd in een modern Incubator & Techno Center, vlakbij de Universiteit.

Het was voor mij een ontzettend mooie ervaring en voorrecht om Ali te helpen in deze stap van zijn onderneming. Ik zal met veel interesse de ontwikkelingen van Synergia volgen.