Wanneer gebruik je Amazon Web Services (AWS)?
AWS is het grootste public cloud platform ter wereld en biedt organisaties toegang tot de nieuwste technieken. Het platform kent een nagenoeg oneindige hoeveelheid mogelijkheden en minstens net zoveel toepassingen. Maar wanneer gebruik je AWS?
Start-up of Scale-up
AWS is ideaal voor start-ups of scale-ups. Wanneer je een nieuwe dienst of product in de markt zet zijn nog veel zaken onbekend. Hoeveel bezoekers krijg ik op mijn website? Hoeveel gebruikers heeft mijn SaaS platform over een jaar? Ook bij het snel opschalen van een product of dienst is vaak niet duidelijk hoeveel rekenkracht en opslag nodig is.
Omdat je geen historische data hebt om voorspellingen op te baseren zijn veel dimensions zoals geheugencapaciteit en processoren niet gedefineerd. Te veel inkopen, of over dimensioneren, is duur. Onderdimensioneren betekent een gebrek aan capaciteit waardoor je website of SaaS traag of niet bereikbaar is. Met AWS ga je dit probleem tegen.
AWS werkt op een pay-per-use basis. Je betaald dus alleen voor de rekenkracht of opslag die je daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor past AWS zich makkelijk aan jouw organisatie aan. Daarmee is AWS uitermate geschikt voor producten op diensten die snel opschalen of niet weten hoeveel rekenkracht en opslag nodig is.
Uptime & kwaliteit
Een belangrijk voordeel van AWS is de uptime en kwaliteit. Als organisatie wil je natuurlijk dat jouw website of applicatie ten alle tijden online en bereikbaar is. Wanneer het systeem waar jij je website of applicatie host niet naar behoren functioneert kan dit veel geld kosten.
Om uptime te garanderen moet je risico’s spreiden. Dit betekent dat je als organisatie minimaal 2 cloud services moet afnemen zodat je altijd de uptime van één van de twee kan garanderen. Op lokale of nationale schaal is dit nog te doen, maar het is wel omslachtig.
Op internationale schaal is uptime garanderen door het afnemen van meerdere cloud services echter nagenoeg onmogelijk. Daarnaast is het extreem duur, inefficiënt, en kost het zeeën aan tijd. Daarom hosten bedrijven als Netflix hun services op AWS. Zelf hosting regelen op internationale schaal is simpelweg niet rendabel.
Het voordeel van AWS is dat je in één klap op een kosten efficiënte manier hosting risico’s spreid. Wanneer een server offline gaat of andere problemen heeft host Amazon jouw website tijdelijk vanaf een andere server. Hierdoor kan uptime gegarandeerd worden tegen vele malen lagere kosten dan wanneer je dit zelf zou regelen.
Focus op applicatieontwikkeling, geen randzaken
Vroeger regelde je een eigen database, server en capaciteit. Dat vereiste iemand met specialistische kennis met een specifieke opleiding die continu beschikbaar moet zijn. Niet alleen duur, maar ook niet nodig aangezien het werk weinig tijd vergt. Die tijd is nu voorbij.
Met AWS hoef je geen tijd meer te steken in randzaken en kan jij je focussen op applicatieontwikkeling. AWS zorgt dat de werklast wordt verdeeld over meerdere servers, of load balancing. Ook biedt Amazon high availability aan. Ze sturen verkeer naar een andere server wanneer de originele server niet beschikbaar is. Hierdoor is jouw applicatie altijd beschikbaar.
Train je eigen AI
In toenemende mate worden processen om ons heen geautomatiseerd. Steeds vaker wordt hier gebruik gemaakt van ingewikkelde algoritmes die op basis van data voorspellingen doen en de juiste beslissingen nemen. Voor veel toepassingen bestaan al AI modellen, maar er zijn gevallen waarin een eigen AI getraind moet worden.
Naast veel data is er verschrikkelijk veel rekenkracht nodig om al deze data te verwerken en een AI te trainen. AWS is hier door zijn schaalbaarheid en oneindige hoeveelheid rekenkracht zeer geschikt voor. Je hebt toegang tot zoveel rekenkracht als je nodig hebt en betaalt ook alleen voor de rekenkracht die je gebruikt. Zo kan je op een kostenefficiënte manier je eigen AI model ontwikkelen om acties te voorspellen op basis van historische acties. Bijvoorbeeld een recommendation engine voor e-commerce toepassingen of voor het herkennen van spraak en beeld.
Naast het trainen van je eigen AI kan je ook bestaande modellen toepassen voor je eigen organisatie. Via de AWS Marketplace kan je bestaande AI modellen aanschaffen voor zaken als image en speech recognition of het bouwen van je eigen chatbot.
Voldoe aan de AVG
Om te voldoen aan de AVG is het noodzakelijk data van Europese burgers binnen de Europese Unie op te slaan. Dit geldt voor zowel de originele data als de backup. Met AWS voldoe je in één klap aan een belangrijke regel binnen de AVG.
AWS staat gebruikers toe zelf te kiezen waar hun data is opgeslagen. De dienstverlening valt daarbij uiteen in verschillende Regions. Klanten kunnen zelf kiezen in welke Region de data staat. Zo heb je bijvoorbeeld een Region in Ierland, Londen, Frankfurt of Parijs. Elk van deze Regions bestaat vervolgens uit minimaal twee volledig gescheiden zones om uptime te garanderen. Wanneer één van de zones wegvalt vanwege bijvoorbeeld een brand kan alle data vanuit de andere zone gehost worden.
Innovatie stokt binnen jouw organisatie
Naast alle eerder genoemde redenen biedt AWS een platform voor innovatie. Wanneer innovatie binnen jouw organisatie stokt zou een migratie naar AWS dit nieuw leven in kunnen blazen. Zaken die eerder moeilijk te implementeren waren liggen nu binnen handbereik.
Sping is expert op het gebied van AWS migraties. We hebben 5 gecertificeerde specialisten die voor 8 verschillende organisaties succesvolle migraties naar AWS hebben uitgevoerd. Belangrijk speerpunt hierbij is onze unieke methode waardoor we migraties uit kunnen voeren zonder downtime. Eerst kijken we naar jouw architectuur, hoe het nieuwe platform moet worden ingericht en de over te zetten data. Vervolgens richten we alles geheel naar wens in, regelen we de software in en voeren grondige tests uit. Pas als alles 100% werkt schakelen we om naar het operationele AWS platform.
Wil je meer weten over de voordelen van een migratie naar AWS voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Jan Gerard Snip, Partner manager AWS.