Highlight Delft 2024

Sping bouwt tourguide met kunstmatige intelligentie

Highlight Delft

Highlight Delft is hét innovatieve kunst- en en technologie festival van Delft. Aan de hand van kunst, wetenschap en techniek geeft Highlight Delft de toekomst vorm voor het brede publiek. Tijdens het festival ontdek je drie avonden lang een bijzondere blik op de toekomst. Een bijzondere samensmelting van wetenschap, innovatie en creativiteit die Sping op het lijf geschreven staat.

Als Digital Lab sponsort Sping het festival voor het tweede jaar op rij met een innovatief project.

"Highlight Delft is een fantastische gelegenheid om te experimenteren. Het technologische festival loopt namelijk voor op de toekomst; kunstenaars laten dingen zien die nu nog niet bestaan, maar in de toekomst wel mogelijk zijn."

Jan Gerard Snip Directeur/oprichter Sping

Spelen met creatieve innovaties

In 2023 ontwikkelde Sping bijzondere bierviltjes voor het festival. Door middel van augmented reality bekeek je kunstwerken met de camera van je telefoon - virtueel. Na het scannen van een QR-code op het bierviltje kwamen de kunstwerken in miniatuur 3D-versie tot leven. Een mooi project van onze stagiaire Kora.

Sleutelrol met een persoonlijke AI-gids

Als Digital Lab spelen we met creatieve innovaties en vertalen deze naar praktische toepassingen voor bedrijven. Toen mobiele data opkwam bouwden we met Nimbuzz de voorloper van WhatsApp. Later ontwikkelden we toepassingen ter ondersteuning van inspectie- en keuringsprocessen met Virtual Reality. En nu verdiepen we ons in de wondere wereld van Artificial Intelligence (AI).

Dat is dan ook een reden waarom Highlight Delft Sping opnieuw benaderde voor een bijdrage aan het festival. Programmamaker Simon Aerts van Highlight Delft vertelt: “Ons festival werkt samen met verschillende Delftse techbedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Dat geeft het festival een echt Delfts karakter. Vorig jaar waren de bierviltjes een leuk extraatje op het festival. Maar dit jaar speelt de innovatie van Sping een sleutelrol: developer Kris bouwt een kunstmatig intelligente tourguide. De AI-gids maakt het persoonlijk en beantwoordt de vragen die jij op dat moment hebt via een chatbot.”

Ook programmamaker Simon is enthousiast over de AI-gids: “Kunst en technologie gaan soms over lastige en diepgaande thema’s. Als festival willen we bezoekers goede informatie geven. Maar iedereen heeft natuurlijk andere vragen. Met de AI-assistent kunnen we al die verschillende vragen persoonlijk beantwoorden.”

De chatbot is gebaseerd op een large language model. Kris: “Toen Highlight Delft ons benaderde voor een innovatie dacht ik direct aan een large language model. Deze technologie bestaat pas een aantal jaar. Er zijn al verschillende toepassingen, maar als persoonlijke tourguide heb ik het nog niet gezien. Het is dus een echte innovatie en we zien veel potentie voor andere festivals, musea en culturele evenementen.” 

"Bij Sping voelen we altijd veel enthousiasme om nieuwe dingen uit te proberen en te laten zien."

Simon Aerts Programmamaker Highlight Delft

De ‘menselijke’ kant van AI

De AI-tourguide past perfect binnen het thema van Highlight Delft dit jaar: Do you see what I see? “Het festival draait om perceptie: het begrijpelijk maken van dingen die we niet kunnen zien. Dat gaat deels ook over manipulatie van de realiteit; wat is echt en wat niet? En de manier waarop we daarmee omgaan”, vertelt Simon.

Dit is een belangrijk vraagstuk bij informatie gegenereerd door artificial intelligence. Kris legt uit: “Wij voeden de AI-tourguide chatbot met informatie. Daarnaast gebruikt de chatbot informatie van het internet, het is vergelijkbaar met Chat-GPT. En niet alles wat op internet staat is waar. Mensen moeten dit nog leren. Hoe overtuigend informatie van een AI-tool ook overkomt, het is niet altijd correct.”

De AI-tourguide krijgt daarom een menselijk karakter. Kris: “Zo willen we hem/haar eerlijk laten zeggen wanneer het niet zeker is van een antwoord.” Ook werken Simon en Kris nog aan een persoonlijkheid voor de chatbot. “Een naam en karakter zijn belangrijk voor een chatbot. Zo krijgen mensen het gevoel dat ze vragen stellen aan een persoon. En begrijpen ze beter dat de chatbot erg zijn best doet, maar ook weleens een foutje maakt”, vertelt Kris. Op dit moment zoeken Kris en Simon nog naar een persoonlijkheid voor de chatbot. Wordt het een persoon? Of meer een abstractie? Wie of wat het ook wordt, op Highlight Delft beantwoordt het al jouw vragen. 

"Wie leest tegenwoordig nog écht het bordje bij een kunstwerk? De AI-gids maakt het persoonlijk en beantwoordt de vragen die jij op dat moment hebt via een chatbot."

Kris van Melis Software engineer bij Sping

Ben je benieuwd naar de techniek achter de AI-tourguide chatbot?

In deze insight geeft Kris een aantal tips voor het opzetten van jouw eigen chatbot met een Large Language Model. En natuurlijk kun je de AI-tourguide zelf al je vragen stellen op Highlight Delft van 15-17 februari 2024. 

Kunnen we met je meedenken?

Jan Gerard Snip - Founder