React

Bij Sping benutten we de kracht van React om dynamische, responsieve en uitdagende gebruikersinterfaces te creëren die gebruikers boeien en verder helpen. React vormt een van de hoekstenen binnen onze techstack. 

Een open-source JavaScript-bibliotheek

React, ook bekend als React.js of ReactJS, is een open-source JavaScript-bibliotheek ontwikkeld door Facebook. Het is een front-end- of client-side bibliotheek die voornamelijk wordt gebruikt voor het bouwen van gebruikersinterfaces (UI's) voor webapplicaties, waarbij de UI-status in de loop van de tijd verandert. React is gemaakt om tegemoet te komen aan de behoefte aan efficiënte en schaalbare oplossingen voor het bouwen van complexe en interactieve gebruikersinterfaces.

React volgt een op componenten gebaseerde architectuur, waarbij gebruikersinterfaces worden opgesplitst in herbruikbare en modulaire componenten. Componenten kunnen in elkaar worden genest, wat de herbruikbaarheid en onderhoudbaarheid van code bevordert.

Waarom React?

React is wijdverspreid geaccepteerd in de gemeenschap van software ontwikkeling en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere bibliotheken en frameworks, zoals Redux voor statusbeheer en React Router voor het afhandelen van navigatie. Dankzij de flexibiliteit, schaalbaarheid en efficiënte weergave is het een populaire keuze voor het bouwen van moderne, interactieve webapplicaties.

Virtuele Document Object Model (DOM)

React introduceert een virtuele DOM (Document Object Model), een lichtgewicht kopie van de daadwerkelijke DOM. Wanneer de status van een component verandert, werkt React eerst de virtuele DOM bij, vergelijkt deze met de huidige status van de daadwerkelijke DOM en werkt vervolgens selectief alleen de onderdelen bij die zijn gewijzigd. Deze aanpak verbetert de prestaties door het aantal directe manipulaties naar de DOM te verminderen.

Declaratieve syntaxis

React gebruikt een declaratieve syntaxis, waardoor het gemakkelijker wordt om code te begrijpen en te debuggen. Ontwikkelaars beschrijven hoe de gebruikersinterface eruit moet zien op basis van de huidige staat, en React zorgt ervoor dat de DOM wordt bijgewerkt zodat deze bij die staat past.

Gegevensbinding in één richting

React volgt een unidirectionele gegevensstroom, wat betekent dat gegevens in één richting stromen, van bovenliggende naar onderliggende componenten. Dit maakt het gemakkelijker om te begrijpen hoe gegevens veranderen en helpt onverwachte bijwerkingen te voorkomen.

JSX (JavaScript XML)

React gebruikt JSX, een syntaxisextensie voor JavaScript die lijkt op XML of HTML. Met JSX kunnen ontwikkelaars UI-componenten schrijven in een syntaxis die sterk lijkt op de uiteindelijke uitvoer, waardoor de code beter leesbaar wordt.

React Hooks

Hooks, geïntroduceerd in React 16.8, zijn functies waarmee ontwikkelaars status- en andere React-functies in functionele componenten kunnen gebruiken. Ze bieden een manier om stateful logica te gebruiken zonder dat er klassecomponenten nodig zijn.

Kunnen we met je meedenken?

Jan Gerard Snip - Founder