Node
Node.js, gewoonlijk Node genoemd, is een open-source, platformonafhankelijke JavaScript-runtime-omgeving waarmee ontwikkelaars JavaScript-code op de server kunnen uitvoeren. Node.js maakt de uitvoering van JavaScript buiten een webbrowser mogelijk, waardoor het geschikt is voor het bouwen van server-side applicaties, netwerkapplicaties en command-line tools.
Google Engine
In 2009 werd Node.js bedacht door Google en sindsdien is dit cross-platform een belangrijk onderdeel geworden in webontwikkeling. Het is gebouwd op de V8 JavaScript-runtime-engine, dezelfde engine die Google Chrome aandrijft.
Node.js wordt vaak gebruikt voor het bouwen van verschillende soorten applicaties, waaronder webservers, RESTful API's, microservices en meer. De efficiëntie bij het verwerken van gelijktijdige verbindingen en het levendige ecosysteem maken het een populaire keuze voor moderne webontwikkeling. Veel frameworks, zoals Express.js, zijn bovenop Node.js gebouwd om het proces van het bouwen van server-side applicaties te vereenvoudigen.
Waarom Node?
Node.js werkt op een niet-blokkerende, event-driven architectuur. Dit betekent dat het in staat is om veel gelijktijdige verbindingen te verwerken zonder dat er threads nodig zijn, waardoor het zeer schaalbaar en efficiënt is, vooral voor I/O-gebonden bewerkingen. Hoewel Node.js single-threaded is, gebruikt het een gebeurtenislus om asynchrone bewerkingen efficiënt te beheren. Hierdoor kunnen ontwikkelaars niet-blokkerende code schrijven die veel verbindingen tegelijk kan verwerken.
NPM (Node Package Manager)
Node.js wordt geleverd met een pakketbeheerder genaamd NPM, een van de grootste ecosystemen van open-sourcebibliotheken. NPM vereenvoudigt het proces van het installeren, beheren en delen van bibliotheken en tools van derden.
Cross-platform
Node.js is ontworpen om platformonafhankelijk te zijn, waardoor het compatibel is met Windows, macOS en Linux. Hierdoor kunnen ontwikkelaars dezelfde codebase op verschillende besturingssystemen gebruiken.
Server-side JavaScript
Met Node.js kunnen ontwikkelaars JavaScript niet alleen gebruiken voor webontwikkeling aan de client-side, maar ook voor programmeren op de server. Deze unificatie van talen kan leiden tot consistentere en onderhoudbare codebases.
Realtime toepassingen
Vanwege het asynchrone karakter is Node.js zeer geschikt voor het bouwen van realtime toepassingen zoals chattoepassingen, online gaming en samenwerkingstools waarbij communicatie met lage latentie cruciaal is.
Grote en actieve gemeenschap
Node.js heeft een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars die bijdragen aan de groei en verbetering ervan. Het ontwikkelingsmodel garandeert de beschikbaarheid van een breed scala aan bibliotheken, frameworks en tools om de mogelijkheden van Node.js te verbeteren.
Kunnen we met je meedenken?
Jan Gerard Snip - Founder