Veranderingen en mogelijkheden met Android Nougat (7.x)

Steeds meer devices krijgen de beschikking over Android Nougat (7.x). Wij maakten een inventarisatie van de meest interessante changes.

Sping App Support houdt alle ontwikkelingen in de gaten

Wij zorgen ervoor dat jouw applicatie stabiel, veilig en up-to-date is en blijft. 24×7

Steeds meer devices krijgen de beschikking over Android Nougat (7.x). Het leek ons daarom tijd voor een inventarisatie van de meest interessante changes. Mobile Developer Sebastiaan Seegers maakte een overzicht van nieuwe functionaliteiten en enkele breaking changes. In het kader hiervan checkten we uiteraard ook de apps van onze klanten om te zien of deze goed blijven functioneren met deze versie.

In tegenstelling tot iOS updates, komen Android updates veel geleidelijker op de markt. Elke toestelfabrikant bepaalt zelf wanneer het een nieuwe versie op zijn devices aanbiedt. Het resultaat is dat het besturingssysteem weliswaar al in augustus 2016 voor het eerst is gelanceerd, maar nog steeds niet op alle gangbare toestellen beschikbaar is. Wel groeit dit aantal devices. Ook zijn de features afhankelijk van het merk / fabrikant Android telefoon de gebruiker heeft. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld zelf al een split screen mode ingebouwd vanaf Android Marshmallow (6.0). Bij Android 7.x word dit nu door Android zelf ondersteund.

Nieuwe features en breaking changes

We maken een onderscheid tussen features waar je als app ontwikkelaar gebruik van kan maken en die je dus in je app zal moeten implementeren en features waar je als gebruiker je voordeel mee kunt doen. Goed om te weten, maar niet om in te bouwen in jouw app. Ook zijn er nog enkele breaking changes. Onder breaking changes verstaan we wijzigingen waardoor de bestaande app niet meer goed functioneert op een device met Android 7.x. Als jouw app dus gebruikt maakt van deze functionaliteiten is het zaak om deze snel te (laten) testen en te fixen. Dit zijn vaak technische issues, die jouw appbouwer voor je kan checken.

Nieuwe features

 • App shortcuts
 • Afbeeldingen versturen via het toetsenbord
 • Multi-window support
 • Daydream (Virtual Reality)

Breaking changes

 • Accu- en geheugenbesparing
 • Bestanden delen tussen apps
 • Permission changes
 • Overig

Verbeteringen

 • Vernieuwd instellingen menu
 • Notificaties
 • Apps sluiten met één knop
 • Verbeterde beveiliging
 • Tot slot: Nieuwe easter egg game

Nieuwe features

App shortcuts

shortcuts

Op iOS is laatst 3D touch geïntroduceerd, Google heeft zijn eigen variant hierop geïntroduceerd in de vorm van app shortcuts. Als je de snelkoppeling van een app op he homescreen wat langer ingedrukt houdt, dan krijg je direct verschillende opties in beeld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met app shortcuts van de Google Play Store app meteen al je updates te installeren, terwijl je bij YouTube direct je kanaalabonnementen of het zoekveld in beeld brengt.

Wij denken graag met je mee welke shortcuts voor jouw app interessant kunnen zijn.

Afbeeldingen versturen via het toetsenbord

Met Android 7.1 kunnen ontwikkelaars afbeeldingen toevoegen aan hun toetsenbord. Een keyboard kan bijvoorbeeld een zoekfunctie hebben waarmee je gemakkelijk op Giphy kan zoeken naar leuke gifjes om te versturen. Met een druk op de knop kun je ze vervolgens de gekozen gif of afbeelding direct doorsturen naar je vrienden.

Wil jij het toestenbord in jouw app uitbreiden met passende afbeeldingen, neem dan contact met ons op.

Multi-window support

mw-splitscreen_2x

In Android 7.x is het mogelijk om twee apps tegelijk te tonen op je Android toestel. Deze apps nemen dan beide de helft van het scherm in gebruik. Door van onderen naar boven te swipen word het scherm in tweeën verdeeld waarna de grootte van de apps aangepast wordt aan de hoeveelheid ruimte die de app op het scherm krijgt. Op Android smartphones worden apps boven en onder elkaar weergegeven en op Android tablets naast elkaar. Mocht de app nog niet geoptimaliseerd zijn voor split screen modus dan wordt er een melding weergegeven dat de app mogelijk niet goed werkt in multi window modus.

Wil jij jouw app wel optimaliseren voor multi window modus; wij helpen je hier graag verder mee.

Daydream (Virtual Reality)

Daydream-VR

Daydream is de nieuwe virtual reality (VR)  standaard voor Android. Google Daydream bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Een VR standaard waar Android apparaten aan moeten voldoen om Daydream ready te zijn.
 2. Een VR headset en controller van Google (andere fabrikanten kunnen ook hun headset & controller maken voor VR), kost ongeveer $80,-
 3. Een VR omgeving waar je VR video’s, games en apps kan starten

Vooral de VR omgeving is belangrijk, op dit moment is het mogelijk om VR content af te spelen op je Android smartphone maar moet de gebruiker elke keer de headset afzetten om een andere app, video of game te starten. De nieuwe VR omgeving maakt het mogelijk om je VR headset op te houden en content te kiezen om af te spelen. Dit zorgt voor een betere immersive experience. Op dit moment zijn alleen de volgende smartphones Daydream ready: Pixel & Pixel XL (Google & HTC), Moto Z & Moto Z Force (Lenovo), Zenfone AR (Asus), Axon 7 (ZTE).

Breaking changes

Onder breaking changes verstaan we wijzigingen waardoor de bestaande app niet meer goed functioneert op een device met Android 7.x. Als jouw app dus gebruikt maakt van deze functionaliteiten is het zaak om deze snel te (laten) testen en te fixen.

Wil jij weten of jouw app hier last van heeft, neem dan contact met ons op.

Accu- en geheugenbesparing

Mobile devices veranderen vaak van connectie, dat wil zeggen van bijvoorbeeld WiFi naar mobiele data of andersom. Op Android is het mogelijk om deze wisselingen in de gaten te houden en er zonodig op reageren door middel van zogeheten broadcasts. Elke app die op deze broadcast geregistreerd is ontwaakt uit de achtergrond om deze actie te verwerken.

In het kader van Accubesparing is deze functionaliteit in Android 7.x gewijzigd. Als jouw app gebruik maakt van deze broadcasts, dan wordt het aangeraden om deze broadcasts zo snel mogelijk te verwijderen en aan te passen naar de nieuwe standaard.

Voor meer informatie zie link: Background Optimization

Bestanden delen tussen apps

Voor apps bestanden willen delen tussen apps is er een nieuw protocol verplicht gesteld vanwege een beveiligingsprobleem in Android 6 of lager. Maakt jouw app gebruik van het delen van bestanden, zorg dan dat je snel gebruik gaat maken van dit protocol, omdat jouw app anders mogelijk niet meer goed functioneert.

Zie ook Sharing files voor meer informatie over het delen van bestanden.

Permission changes

In Android 7.x zijn een aantal permissions gewijzigd die betrekking hebben op toegang tot het bestandsysteem. Dit heeft te maken met beveiligingsrisico’s die gevonden zijn in Android 6.0 Marshmallow. Dit heeft op dit moment nog geen effect op de huidige apps die in de Google Play Store staan maar kan wel problemen geven als er een app geupdatet moet worden, bijvoorbeeld voor een nieuwe release.

Andere aanpassingen die mogelijk breaking zijn

 • Wanneer een app gebouwd is voor een Android versie lager dan 7, maar gebruikt wordt op een toestel dat gebruik maakt van Android 7.x kan de app crashen in de volgende gevallen:
  • Bij het aanpassen van de resolutie;
  • Bij het aanpassen van de fontsize.

Oplossing: bouw je app snel voor Android 7.x

 • Android 7.x heeft wijzigingen toegepast op de standaard TTL/SSL configuratie voor apps die HTTPS of ander TTL/SSL verkeer gebruiken. Dit kan leiden tot problemen met de connectiviteit.

Verbeteringen voor jou als gebruiker

Onderstaande verbeteringen zijn handig voor jou als gebruiker van apps, maar kan je niet in je eigen app implementeren.

Vernieuwd instellingen menu

Android-7.0-Nougat-review-Settings-menu-Sugegstions

Het settings menu is aangepast en heeft aantal belangrijke veranderingen:

 • Een hamburger menu aan de rechter kant van het scherm
 • Informatie van elk menu item direct onder de naam
 • Suggesties gedeelte voor instellingen die je volgens het Android systeem nodig kan hebben.
 • Nieuwe icoontjes (verschilt per fabrikant)
 • Security updates op de achtergrond

Gebundelde notificaties

android-nougat-7.0-bundled-notifications-100676502-orig

Om te voorkomen dat de notification tray ontploft met notificaties van één app, komt Android met gebundelde notificaties. Alle notificaties van een bepaalde app worden gebundeld in één notificatie. Deze kan je dan weer naar beneden swipen om de rest van de notificaties te zien.

Direct reply & nieuwe styling

android-n-notificaties-klein-330x580

Niet alleen het bundelen van notificaties is nieuw, maar ook de mogelijkheid om een quick reply te doen op een notificatie is nieuw. Met deze feature is het mogelijk om snel op berichten te reageren zoals bijvoorbeeld op Facebook Messenger of WhatsApp. Gebruikers kunnen vanuit de notificatiebalk een reactie op een bericht typen en versturen. Ook is de styling van de notificaties veranderd naar de nieuwe stijl van Android 7.x

Last but definitely not least

Nieuwe easter egg game

Misschien wel de leukste toevoeging aan Android 7.x is de nieuwe easter egg game. Het is een kleine mini game waarin de gebruiker katten moet verzamelen (zoals de Japanse game Neko Atsume). Om de easter egg te kunnen spelen moet de gebruiker het volgende doen:

 1. Ga naar instellingen en scroll naar Toestel-info
 2. In het Toestel-info menu tap je op Software-info
 3. Tap nu drie keer op de Android versie row er verschijnt een groot N logo (Nougat)
 4. Tap een paar keer op het N logo en houd hem dan ingedrukt. Als het goed is verschijnt er een cat emoji onderaan het scherm.
 5. Als je nu je quick settings menu gaat aanpassen kan je een tile toevoegen die ??? heet.
 6. Eenmaal toegevoegd kan je er op tappen en eten aan op het bordje leggen. Nu is het afwachten geblazen totdat de katten verschijn.

Bel direct x