SnoPro App waarschuwt wintersporters voor lawinegevaar

Lawinegevaar inzichtelijk gemaakt op smartphone

 

Het gemiddelde aantal doden door lawines in de Alpen blijft steken boven de 100 per jaar en wil maar niet dalen. Ook het toenemend gebruik van lawinerugzakken en piepers en de brede inzet van reddingshelikopters weten het gemiddelde niet te drukken. Toch zoeken zo’n 16 miljoen Europese off-piste skiërs het gevaar op. Bij iedere afdaling vragen zij zich af of het sneeuwdek stabiel genoeg is. Sping heeft, in samenwerking met berggidsen, een app ontwikkelt die het antwoord geeft.

Lawines ontstaan doordat sneeuwlagen zwak met elkaar zijn gebonden door invloeden zoals temperatuur, wind, hellingshoek en de hoeveelheid neerslag. Binnen een dag of zelfs enkele uren, kan het gevaar drastisch toenemen. Voor professionals is het al heel moeilijk om lawinegevaar goed in te schatten, voor de recreatieve skiër des te meer.

         

Lawinegevaar in beeld

De Alpenlanden geven dagelijks een zogenaamd lawinebericht uit met gedetailleerde informatie over lawinegevaar waarmee skiërs theoretisch kunnen inschatten welke afdalingen ze moeten vermijden. Het probleem is dat lang niet alle off-piste skiërs dit bericht dagelijks lezen. Zij die het wel lezen vinden het vaak moeilijk te interpreteren. Een off-piste skiër moet namelijk op elk moment hoogte, hellingshoek en kompasrichting kennen, ook bij slecht zicht.

Om SNOPRO mogelijk te maken heeft Sping topografische kaarten van de gehele Alpen getekend en voor elke plek berekend wat de hoogte, hellingshoek en kompas-oriëntatie is. Alle lawineberichten worden dagelijks “vertaald” en ingekleurd op deze kaarten.

SNOPRO beeldt het lawinegevaar af op een skikaart met kleuren die overeen stemmen met de 5 mogelijke niveau’s van lawinegevaar. Hierdoor is direct te zien waar het wel en niet veilig is. Gebruikers die hun telefoon in de richting van een afdaling wijzen kunnen op SNOPRO direct zien welk lawinegevaar erbij hoort. Door richtingen te vergelijken kunnen skiërs het meest veilige alternatief kiezen. SNOPRO maakt hiermee complexe maar essentiële informatie eenvoudig toegankelijk voor een groot publiek en draagt hiermee bij aan de veiligheid in de Alpen.

SNOPRO is ontwikkeld door Sping en berggids-in-opleiding Mark Prinsen, in samenwerking met Nederlandse en internationale berggidsen. De app is beschikbaar voor zowel off-piste skiërs en professionals als lawinediensten en berggidsen. De functies werken zodra Alpenlanden de eerste officiële lawineberichten hebben uitgegeven. SNOPRO heeft een patent aangevraagd op deze technologie.

Nu verkrijgbaar in de appstores

SNOPRO is beschikbaar voor iPhone (iOS) en Android.

Project Details