IONIQ Car Sharing

Carsharing in Amsterdam

“Maak het belachelijk eenvoudig om een auto te huren”. Dit was de uitdaging die we kregen toen we nog drie maanden te gaan hadden voor de lancering van IONIQ car sharing: een on-demand, free-floating service voor carsharing (het delen van auto’s). Met de Hyundai IONIQ, een volledig elektrische gezinsauto, was Hyundai van plan de Nederlandse carsharing-markt te verstoren, maar de daadwerkelijke digitale service rond de auto die het gebruik en de groei van dit idee voor autodelen kon bevorderen moest nog ontwikkeld worden.

De uitdaging was groot: een back-end, veel nieuwe API-integraties, twee consumenten-apps en een marketingwebsite, en dat allemaal binnen 3 maanden. We verrasten vriend en vijand met slimme innovaties die zorgden voor een soepele end-to-end-gebruikerservaring: geautomatiseerde rijbewijscontrole, keyless car-entry met je app en een slim back-endsysteem om het wagenpark te beheren via Share2Use.

INZICHT

Meer luxe, voor een lagere prijs

Hoge parkeerdruk in grote steden, veel ongebruikte auto’s in de straten, smog in de lucht en veel files. Elke dag. Het mobiliteitsprobleem is nog lang niet opgelost. Hyundai zag een kans om dit probleem op te lossen door de introductie van een nieuwe carsharing-service met een unieke propositie: geen vaste kosten, goedkoper dan welke concurrent dan ook en grotere, luxere auto’s. En bovenal: de Hyundai IONIQ is volledig elektrisch, vermindert de CO-uitstoot en brengt duurzaam vervoer naar de massa. Je kunt je voorstellen dat we enthousiast waren om aan dit project bij te dragen.

UITDAGING

Drie maanden om de concurrentie te verslaan

Carsharing is niets nieuws. Dus om de concurrentie te verslaan en de verwachtingen te overtreffen, benaderde Share2Use (partner van Hyundai) ons om zowel eindgebruikers als werknemers een eenvoudig te gebruiken digitale service te bieden. En we hadden nog maar 3 maanden voor de lancering. Het plan was om met 100 auto’s in Amsterdam te lanceren en vanaf daar uit te breiden.

 

OPLOSSING

Een multi-platform oplossing

We hebben een Android- en iOS-app gemaakt met een geautomatiseerde rijbewijscontrole, waarmee gebruikers binnen enkele minuten kunnen beginnen met rijden. Via gebruikerstesten hebben we een gemakkelijk te gebruiken reservation flow ontworpen. Met behulp van de app kunnen gebruikers de IONIQ ontgrendelen. Het geeft gebruikers ook alle nodige informatie, zoals parkeerinstructies en wat te doen in geval van schade aan het voertuig. Het is belangrijk voor ons om naar de eindgebruikers te luisteren. Om hun ervaring te kunnen blijven verbeteren hebben we een feedbackmechanisme opgenomen.

Naast de mobiele app hebben we een volledig responsieve marketingwebsite, een gebruiksvriendelijke fleetmanagement-applicatie  en een rapportage-oplossing gemaakt. Daarnaast hebben we KPI-tracking voor stakeholders ingeschakeld.

Een gebruikersgerichte benadering

We zijn begonnen door naar de concurrentie te kijken en te leren van hun problemen. We hebben met hun gebruikers gesproken, recensies gelezen en zelf hun diensten geprobeerd. We kwamen te weten waarom mensen de service gebruikten of wat hen ervan weerhield om het vaker te gebruiken. Op basis van deze inzichten hebben we een design gemaakt met dezelfde minimalistische stijl als dat van het merk IONIQ. We hebben het prototype meerdere keren getest om de bereikbaarheidsproblemen op te lossen voordat de dienst aan het publiek werd vrijgegeven.

 

RESULTATEN

Toen Share2Use ons voor het eerst benaderde, was de deal met Hyundai nog niet eens afgesloten. We hielpen Share2Use een overtuigend pitch te creëren voor Hyundai en hun volledige product te bouwen: onderzoek, planning, applicatie-architectuur, UX / UI-ontwerp en platformontwikkeling. Tegenwoordig is Share2Use het 2e on-demand platform voor het delen van auto’s in Nederland en groeit het snel. Het platform ondersteunt meer dan 120 auto’s en 5.000 geregistreerde klanten. Deze prestaties waren grotendeels mogelijk dankzij de samenwerking met Sping.

Naarmate het platform evolueert en het gebruik toeneemt, werken we samen met Share2Use om de kwaliteit van de service te verbeteren. We werken bijvoorbeeld aan een verbeterd beloningssysteem voor mensen die hun auto opladen en we onderzoeken verdere kansen op de B2B-markt.

 

 

 

Zullen we de mogelijkheden verkennen?

   Tom van der Geer

   CTO

   +31 6 27 00 22 59

   tom@sping.nl

 

OOK GEINTERESSEERD IN EEN PLATFORM OPLOSSING?

Denk je na over het starten van een eigen platform, maar heb je geen idee waar je moet starten? Bekijk onze Multi-sided Platform oplossingspagina, download onze whitepaper over Multi-sided Platforms en zie wat er allemaal bij een succesvol platform komt kijken.

Leer over Multi-Sided Platforms

 

Project Details

Copy link
Powered by Social Snap