Jorn Dijkstra geeft college aan de TU Delft: ‘Designing an Airport’

Inmiddels is het alweer drie maanden geleden dat ik ben begonnen als UX designer bij Sping. Deze drie maanden zijn echt voorbij gevlogen. De projecten waar ik aan heb gewerkt zijn zeer gevarieerd: van een app en beheeromgeving voor het IONIQ autodeel-platform, tot de webshop van bloemen- en plantengroothandel Waterdrinker, tot aan het visuele herontwerp van de VoIP-app Talk360. Verder ben ik onlangs begonnen aan een heus Virtual Reality project voor snoepfabrikant Perfetti van Melle, wat voor mij compleet nieuw grondgebied is, maar ontzettend interessant en uitdagend! Verder heb ik mijn draai goed gevonden op de werkvloer, wat ik aan mijn relaxte collega’s te danken heb!

Ik was positief verrast toen mijn toenmalige afstudeermentor me vroeg of ik een college wilde geven voor haar vak ‘Designing an Airport’ op de TU Delft. Ze was van mening dat mijn afstudeerproject bij Schiphol Security goed aansloot bij haar lesstof.

Het doel van het vak is om studenten inzicht te geven in de uitdagingen en complexiteit van User-Centered design in de context van een luchthaven. Mijn afstudeerproject ging over het verbeteren van de usability en User Experience van Schiphol’s Bodyscanner, voor zowel passagiers als beveiligers. De Scanner is namelijk een goed voorbeeld van een Technology Push: het implementeren van een nieuwe technologie zonder daarbij bewust rekening te houden met de gebruikers en context van het product. Gevolg bij de Security Scanner: misverstanden, onduidelijkheid, vertragingen en hoog oplopende frustraties en emoties in een al zeer stressvolle omgeving. Kortom, voor zowel passagier als beveiliger een vervelende User Experience.

In mijn college heb ik laten zien hoe je gebruiksonderzoek in een context met veel verschillende stakeholders en regels kunt doen, en hoe dit kan leiden tot een goed uitgedacht ontwerp gericht op de eindgebruiker. Verder heb ik laten zien hoe je snel kunt itereren door al in een vroeg stadium te beginnen met prototypen in de uiteindelijke context waarin het product gebruikt gaat worden (in dit geval dus een live security omgeving). Uiteindelijk hebben deze prototype-rondes geleid tot een product met een verbeterde User Experience voor zowel passagier als beveiliger, zonder het hele systeem op de schop te gooien.

Ik vond het erg gaaf om het college te geven en het publiek stelde scherpe vragen. Daarnaast was het überhaupt erg leuk om weer even terug te keren bij de TU Delft, al helemaal om dit keer in de schoenen te staan als spreker. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar, zeker omdat kennisdeling hoog in het vaandel staat bij Sping! Bedankt voor deze mogelijkheid!

Ook aan de slag bij Sping?