15-juli-2020 | E-commerce

VinylExpress – Product informatie systeem automatisering

VinylExpress
VinylExpress
Productinformatiesysteem
vinylexpress

Voor e-commerce-startup VinylExpress spint het vinyl vanuit Excel automatisch de webshop in!

VinylExpress is één van de grootste aanbieders van Vinyl met een catalogus met ruim 3 miljoen platen. Deze ‘records’ verkopen ze via hun eigen webshop en via online marktplaatsen over heel de wereld. Hun doel: World Domination! Met een compleet nieuw team, startup-benadering en de innovatieve technologie van Sping hoopt VinylExpress de markt te veroveren door een ongekend groot aanbod en de beste online winkelervaring te leveren die helemaal geoptimaliseerd is voor de vinyl-liefhebber. VinylExpress helpt jou die ene bijzondere plaat te vinden waar je al maanden naar zoekt daarnaast geeft VinylExpress geeft je inspiratie en tips om jouw platencollectie verder uit te breiden. Achter VinylExpress staat, naast een steengoede ondernemer en een aantal ervaren investeerders uit de media, muziekindustrie en e-commerce, een ervaren platen-handelaar die al tientallen jaren in het vak zit.

Klinkt goed, wat is het probleem dan?

Een goede gebruikerservaring begint in dit geval bij het bieden van betrouwbare en complete productinformatie zodat voor Vinylliefhebbers de platen in de database goed vindbaar zijn.

Er zijn vaak veel verschillende ‘releases’ van een album (de verschillen in prijs kunnen oplopen tot tientallen euro’s) die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Daarnaast is de ‘grading’ van essentieel belang. Dit geeft de kwaliteit aan van de plaat. Zitten er krasjes op? Een sticker? Een handtekening?

Elke handelaar heeft echter zijn eigen product-administratie en voert zijn eigen standaard. Dit op een consistente manier in een eigen database te krijgen leverde veel handwerk op en ging ten koste van de kwaliteit. Informatie was vaak onvolledig, verkeerd ingevoerd en moeilijk onderhoudbaar.

Onze oplossing

Sping heeft daarom, in samenwerking met VinylExpress, het Product Informatie Management (PIM) volledig geautomatiseerd.

Het proces bestaat uit een aantal stappen:

  1. Creëer een nieuwe leverancier. Hier kan je de verzendkosten, prijs-marges en andere leverancier-gerelateerde informatie verwerken die je gebruikt in je verkoopkanalen.
  2. Upload het productbestand van je leverancier. Het inlezen en opschonen van productbestanden gebeurt automatisch door het platform.
  3. Hierna matchen we de producten met een externe database en verrijken we het product met extra informatie (zoals missende productafbeeldingen, video’s, tracklists, artiesteninformatie etc.)
  4. Selecteer welke producten je van deze leverancier wilt versturen naar welk verkoopkanaal. Met slimme filters bepaal je zelf waar je wat te koop zet.
  5. We hebben het platform geschikt gemaakt om met diverse verkoopkanalen te integreren. Zoals de eigen webshop maar ook marktplaatsen van derden. Product-updates en gewijzigde voorraden worden automatisch verwerkt.

Het resultaat

Het resultaat van dit proces is dat VinylExpress geen tijd meer hoeft te besteden aan het onderhouden van de juiste productinformatie en meer tijd over heeft om te focussen op het uitbreiden van het leverancier-netwerk en de verkoop op de kanalen. Daarbij is dit platform de basis voor een schaalbaar concept, op weg naar world domination!

Zullen we de mogelijkheden verkennen?

Maak een afspraak met Jeroen Verdonk