Stichting Techniek Bedrijven (STB) helpt met haar unieke matching algoritme om de beste match tot stand te brengen tussen topstudenten en potentiële werkgevers. Bètastudenten willen een kijkje nemen binnen de bedrijfscultuur en welk bedrijf echt bij hun past, terwijl bedrijven willen zoeken in de pool met alleen de beste kandidaten. Dit alles vindt plaats in en om het jaarlijks evenement en maandelijks inhousedagen die STB organiseert.
Sping heeft in nauwe samenwerking met het team van Techniek Bedrijven een nieuwe look & feel van de website gecreëerd die haar doelgroep meer aanspreekt; het matching algoritme verbeterd om een hoger sollicitatie succespercentage aan te bieden; en een vriendelijke gebruikservaring ontwikkeld voor het inschrijven van technische studenten voor de evenementen.
Richting het einde van hun studieperiode moeten studenten gaan nadenken over hun professionele carrière. Studenten vinden het spannend om te gaan solliciteren. Ze willen een bedrijf vinden dat bij hun past en waarbinnen ze ook op professioneel vlak verder kunnen ontwikkelen. Stichting Techniek Bedrijven helpt studenten bij het nemen van deze grote stap. Een keer per jaar organiseert ze een groot evenement voor bètastudenten. Het doel: de professionals in de dop kennis laten maken met bedrijven die op zoek zijn naar stagiairs, afstudeerders en jonge professionals.
Beide partijen plukken hier uiteindelijk de vruchten van. Studenten komen verder dan alleen de bedrijfswebsite en kunnen de interactie aangaan met werkgevers en toekomstige collega’s, terwijl bedrijven makkelijker en sneller in contact komen met toptalent. In plaats van honderden cv’s door te spitten, leert een bedrijf de techprofessionals van de toekomst persoonlijk kennen.
Het opbouwen van een studentprofiel gaat verder dan alleen het aanmaken van een profiel met foto en het instellen van voorkeuren. De matching tool die STB uniek maakt, draait op een algoritme dat kwantitatieve waardes aan bedrijven en studenten koppelt. Het bedrijf geeft een gewogen prioriteit aan de competenties van een potentiële nieuwe collega, zoals studierichting, internationale ervaringen en nevenactiviteiten. Bij de online inschrijving vult een student zijn of haar profiel in met competenties en voorkeuren voor bedrijven.
Alle individuele kenmerken van de student zorgen voor enorm veel verschillende combinaties en vertakkingen om de match te kunnen berekenen. STB wilde de techniek, het algoritme en uitstraling van hun bestaande platform vernieuwen en verbeteren. Naast benodigde technische en performance verbeteringen werd ook onderhoud lastiger en was de styling niet meer up-to-date. Ook het aantal studenten dat zich voor het jaarlijkse evenement aanmeldde, liep terug. Het was tijd voor verandering.
We begonnen met de vraag: Hoe kunnen we een platform ontwerpen dat studenten overtuigt en matcht met bedrijven? En hoe kunnen we zo veel mogelijk studenten zich laten inschrijven voor het jaarlijkse evenement?
“De Sping manier van denken sprak mij heel erg aan. In plaats van eerst alles helemaal uit te denken en dat vervolgens uitgebreid te gaan testen, wat soms ook zijn voordelen heeft, waren wij toch meer gecharmeerd van een proactieve en pragmatische aanpak die gebaseerd is op agile werken. Dat we in een korte periode van a tot z kunnen gaan is ook belangrijk voor onze organisatie, aangezien de personele bezetting van ons bestuur elk jaar wisselt.”
Olivier Eising, Product Owner en verantwoordelijk voor de acquisitie en logistiek
Het oplossen van grote uitdagingen begint met de juiste problem-framing. Hiervoor was meer inzicht nodig in de gebruikers en hun motivaties en doelen. Met deze inzichten waren we in staat om oplossingen te verkennen en een richting te kiezen. Bijvoorbeeld, omdat de oriëntatie veelal mobiel gebeurt, maar studenten voor het aanmelden en inschrijven liever een desktop gebruiken, is gekozen voor een responsive webapplicatie.
Lees hoe we de eerste stappen van dit project hebben aangepakt.
Het hele inschrijvingsproces verloopt nu sneller en efficiënter, terwijl ook de hele lay-out moderner is geworden. Waar inschrijven vroeger een klein half uur duurde, ben je tegenwoordig in een minuut of vijf klaar.
Studenten hoeven nu alleen de stappen te doorlopen die van toepassing zijn, kunnen een stap overslaan of later doen. Omdat de gebruiksvriendelijkheid van het inschrijven is verbeterd, zijn er ook minder afhakers.
De vernieuwde huisstijl sluit beter aan op de doelgroep en de kernwaarden van Techniek Bedrijven. Het uitspreken van merkwaarden leverde meer eenheid op binnen de stuurgroep en onder de overige stakeholders. Daarnaast heeft STB meer grip op het inschrijfproces. Door de structuur en opzet van de nieuwe database, is het voor ons nu ook een stuk eenvoudiger om de functionaliteit van het platform te analyseren en zelf te achterhalen waar nog eventuele pijnpunten zitten. Ook kan het bestuur veel makkelijker mailmarketing toepassen.
Vanwege de relatief snelle doorlooptijd van de geplande activiteiten en deelnemende bedrijven, is het voor Techniek Bedrijven van belang om eenvoudig, snel en efficiënt de content van het platform te kunnen wijzigen. De keuze voor een headless CMS waarbij de content automatisch voor de verschillende devices wordt geoptimaliseerd, lag dan ook voor de hand. De commissie is zo in staat om snel high-quality content van hun evenementen te publiceren.
Het Techniek Bedrijven evenement op 13 november ging remote door. 26 bedrijven en 250 studenten. De bedrijven waren erg onder de indruk van het niveau van de aanwezige studenten en de flexibiliteit van het comité om op het laatste moment over te schakelen van een fysiek evenement naar een online evenement, en de studenten waren dankbaar voor de kans om zich een dag lang onder te dompelen in de bedrijfscultuur.
What’s next?
Er staan nog een aantal gewenste features open. Denk bijvoorbeeld aan een iDEAL-integratie, een admin-gedeelte voor de bedrijven en de mogelijkheid om automatische mailings te genereren. Dat zijn features die nog op de planning staan.
“De samenwerking met Sping ging heel prettig. Discussies en oplossingen werden gelijk op tafel gelegd, terwijl er ook goed overleg was over waar de pijnpunten in het project zitten. Waar kunnen we snijden? Wat zijn de opties? Wat ik dan ook als product owner heb meegenomen uit dit project is dat een transparante samenwerking essentieel is bij de ontwikkeling van een technisch gecompliceerd platform.”
Olivier Eising, Product Owner