16-augustus-2019 | App Development

Review: Android 10 bèta

jeroen bol
Jeroen Bol
General Manager
android 10

Alexandros Boutakidis, onze mobiele ontwikkelaar voor Android is bezig met het testen van Android 10 Bèta. In deze blog deelt hij zijn inzichten over dit nieuwe OS.

release

We hebben de Android 10 final bèta getest, de laatste bèta voor de definitieve release die Q3 2019 wordt verwacht. Deze bèta is beschikbaar voor de Google Pixel 1, 2 en 3.

Hoogtepunten:

 • De terugknop, een onderdeel van de navigatie in Android, gaat officieel met Android 10 weg.
 • Confirmed! Android lanceert dark mode 
 • Nieuwe thema-opties
 • Live Caption: spraak-naar-tekst bijschriften in real time 
 • Verbeterde rechten om de privacy te garanderen
 • Verbeterd share menu (met snelkoppelingen!)
 • Betere ondersteuning voor opvouwbare telefoons

Tot ziens terugknop 

De terugknop van Android gaat officieel weg met Android 10. 

Android 10 beschikt nu over een volledig op gebaren gebaseerde navigatiemethode. Als je naar boven veegt, wordt het multitasking-menu weergegeven en een veeg vanaf de linker- of rechterkant van je scherm gaat terug. Als je het nieuwe systeem een kans wilt geven om je voor te bereiden op de toekomst van Android-navigatie, moet je het systeem inschakelen omdat het niet standaard is ingeschakeld. Ga op je telefoon naar Instellingen > Systeem en dan naar Gebaren, tap vervolgens op Systeemnavigatie om de nieuwe navigatiemethode te proberen.

dark

Donkere modus

Google heeft bevestigd dat Android 10 een donker thema zal hebben dat op elk moment kan worden in- en uitgeschakeld via een Quick Settings toggle. In de Android 10 beta kunnen we zien hoe dit er in praktijk uitziet. Zie de afbeelding hierboven.

Nog beter, Google heeft ook een nieuwe API gemaakt die ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun apps naar een donker thema te laten gaan wanneer het thema wordt aangezet. 

Nieuwe thema-opties

De mogelijkheid om onze telefoons volledig aan te passen is een van de dingen die Android zo geweldig maakt en met Android 10 kan er iets opwindends gebeuren op dit front.

In eerste instantie gevonden in de ontwikkelaarsopties in bèta 1, zijn instellingen om de hoofdkleur van de gehele UI te veranderen. De volgende kleuren zijn inbegrepen:

 • Blauw (standaard)
 • Zwart
 • Groen
 • Paars
 • Kaneel
 • Oceaan
 • Ruimte
 • Orchidee

In bèta 2 verscheen een nieuwe app genaamd “Pixel Thema’s.” Hoewel nog niet helemaal functioneel, wordt ervan uitgegaan dat deze aanpassings tools hier in de uiteindelijke versie zullen leven.

live ondertiteling

Live ondertiteling

Ondertiteling is van cruciaal belang voor doven en slechthorenden om te begrijpen wat er wordt gezegd in een video, podcast, spel of een andere vorm van media waarin woorden worden gesproken. Om ervoor te zorgen dat deze vrijwel overal beschikbaar zijn, wordt Android 10 geleverd met een functie genaamd “Live Caption”.

Live Caption is in staat om real-time ondertiteling te leveren voor zo ongeveer alles op uw telefoon waar iemand aan het praten is. Het beste deel is dat het lokaal gebeurt op het apparaat. Met andere woorden, er is geen internetverbinding van welke aard dan ook nodig.

Je kunt Live Caption aanzetten via Android 10’s toegankelijkheidsinstellingen, voor veel gebruikers zal dit een uitkomst zijn.

Grote veranderingen in de machtigingen komen aan de orde

Privacy is een groter probleem dan ooit tevoren. Met Android 10 implementeert Google enkele nieuwe functies voor app-toestemmingen om je te helpen meer begrip en controle te krijgen over welke informatie toegankelijk is voor welke apps.

De “Rechtenbeheer” pagina in Instellingen is volledig herzien om te laten zien welke machtigingen worden gebruikt door hoeveel van uw apps. Ook is er de mogelijkheid om te filteren op machtigingen om te zien welke apps bepaalde apps gebruiken en een nieuwe UI voor de “App info” pagina.

Verbeterd share menu

Het Android share menu is compleet opnieuw opgebouwd met oog op prestaties en gebruiksgemak. Google heeft dit in het kort vermeld in hun blogpost en meldt dat “de share UI nu super snel laadt en direct getoond wordt omdat de snelkoppelingen die gebruikt worden al ingeladen zijn door het systeem”. Voor gebruikers die Android dagelijks gebruiken zou dit wel eens een van Android 10’s beste toevoegingen kunnen zijn.

Over delen gesproken, Android 10 introduceert ook iets dat “Sharing Shortcuts” heet. “Een Sharing Shortcut stelt ontwikkelaars in staat om een nieuwe optie in het share menu aan te maken die een bestand/foto/etc. in een specifiek deel van een andere app veel sneller dan voorheen zal delen.android support for Foldables.0

Betere ondersteuning voor vouwbare telefoons

In 2019 zijn de eerste vouwbare telefoons gelanceerd. Om voor de optimale gebruikerservaring te zorgen heeft Google in Android 10 een aantal specifieke functies ingebouwd voor ontwikkelaars om optimaal gebruik te maken van de nieuwe opties die deze vouwbare telefoons bieden. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat Android 10 op de juiste manier wordt geoptimaliseerd voor vouwbare apparaten van alle soorten, maten en fabrikanten.

Wil je Android 10 met ons uit proberen?

Kom een keer langs!

Dan laten we je meteen zien hoe jouw app eruit ziet in Dark Mode.

Bronnen:

https://www.cnet.com/how-to/the-complete-guide-to-android-qs-new-gesture-navigation/

https://9to5google.com/2019/07/12/google-dark-mode-apps-gallery/

https://www.cnet.com/news/google-bringing-foldable-support-in-android-q/

https://9to5google.com/2019/03/13/android-q-sharing-menu/

https://www.cnet.com/how-to/5-things-you-should-know-about-android-qs-privacy-settings/

https://www.android.com/accessibility/live-transcribe/

https://www.nu.nl/tech/5981942/google-stopt-met-verwijzingen-naar-zoetigheid-in-namen-android-versies.html