21-april-2020 | App Development

Hoe ontwerp je een Corona-opsporings app?

jeroen bol
Jeroen Bol
General Manager
corona app

Diverse berichten circuleerden afgelopen dagen in de media rondom het proces van het Ministerie van VWS om 2 verschillende Corona-apps te laten ontwikkelen. Inmiddels heeft er een publieke appathon plaatsgevonden waarna experts zich konden buigen over 7 geselecteerde oplossingen. De kritiek was niet mild. En juiste oplossing lijkt nog ver weg.

Daar waar de technische oplossing en het privacy-vraagstuk het grootste onderwerp van het gesprek lijkt te zijn, gaan velen er aan voorbij dat deze apps alleen betrouwbaar zullen werken wanneer er voldoende dekkingsgraad is onder de gebruikers. Premier Rutte stelde zondag 19 april nog dat de apps vrijwillig zullen blijven. Voorbeelden in Oostenrijk en Singapore laten momenteel zien dat het bereiken van een voldoende grote gebruikersgroep nog lang niet zo eenvoudig is.

UX-oefening

Dus hoe ontwerp je een succesvolle Corona-opsporings app? Bij Sping bouwen en designen we continu mobiele apps waarin we complexe vraagstukken oplossen. Daarom wilden de UX-experts van Sping graag hun bijdrage leveren aan dit ontwerp-vraagstuk. Vandaag publiceren we hun ontwerpen: een concept om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijk manier een corona-app te introduceren bij het grote publiek. Voor de duidelijkheid: dit hebben we niet gedaan als onderdeel van een inzending naar het Ministerie van VWS, maar puur als UX-oefening en ter inspiratie voor anderen. Graag horen we jullie reacties op het concept!

Privacy uitleggen en gebruik stimuleren

Hoe leg je de waarborging van gebruikers hun privacy uit? Hoe zorg je ervoor dat minimaal 60% van de Nederlanders deze app download? We hebben nagedacht over de “eerste indruk” die je krijgt als gebruiker bij het openen van de app (ook wel een “onboarding flow” genoemd). De app moet betrouwbaar overkomen en de juiste uitleg geven. Daarnaast willen we dat de app motiveert om vrienden en familie uit te nodigen om zo voldoende gebruikers te krijgen.

onboarding flow corona app.

onboarding flow corona app.

Door actief cijfers te delen over het download percentage in Nederland motiveer je alle gebruikers om dit percentage steeds een beetje te verhogen. Tot het moment dat het hoog genoeg is om daadwerkelijk inzicht te hebben op het virus en de verspreiding ervan.

 

sharing flow corona app.

sharing flow corona app.