25-februari-2021 | Team

Even voorstellen: UX team bij Sping

adriana orellana
Adriana Orellana
UX Designer
ux team zoom

Bij Sping maken we toffe gebruikservaringen met 25 developers, ontwerpers en strategen. Ons geheim? Een unieke mix van Delftse engineering, user-centered design en een ondernemerschapsmentaliteit. 

We hebben een divers team, maar één ding hebben we gemeen: we zijn dol op wat we doen. Bij Sping creëren we ervaringen waar zowel klanten als gebruikers blij van worden. Door het ontdekken van gebruikersinzichten, strategische richtingen te verkennen, een product tot leven te brengen door middel van leuke, interactieve prototypes. Dat is waar ons UX team zich mee bezig houdt. Ben jij benieuwd naar hoe we dat bij Sping doen?

Graag willen wij ons voorstellen en onze verhalen delen, zodat je ons beter leert kennen.

Hoe zijn we begonnen als UX Designers?

melda janse

Melda Janse

Na mijn Master Strategic Product Design aan de Technische Universiteit Delft, ben ik begonnen als usability expert bij een klein bedrijfje met 2 directeuren, 1 developer en ik. Dat was leuk en leerzaam, omdat je alle aspecten van een product goed leert kennen; de diepgang en weten van alle ins en outs van het product, de gebruikers, de techniek vond ik leuk. Maar als ontwerper was ik slechts alleen – en moest ik alles zelf uitvinden, onderzoeken en uitvoeren. Daarom ben ik na een paar jaar op zoek gegaan naar een UX team; een plek waar jouw collega’s blij worden van dezelfde mooie interfaces, waar je dezelfde taal spreekt en dezelfde nieuwsgierigheid hebt naar wat een gebruiker drijft. Naast dat we bij Sping gewoon gezellige en superslimme mensen zijn, was dat ‘we’ve got each other’s back’ wat mij aansprak.

lot meerman

Lot Meerman

Ik ben als afstudeerder terecht gekomen bij Sping na een super leerzame tijd aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding CMD. Ik heb daar de methoden en technieken geleerd, maar ik stond juist te popelen om met échte klanten en gebruikers aan de slag te gaan. Ik kon bij Sping blijven en kreeg direct al leuke opdrachten en verantwoordelijkheden. Bij Sping heb ik alle ruimte gekregen om te ontdekken wat ik binnen het UX-vakgebied leuk vind. Als groentje kun je denken dat je weet wat dat is, maar dat is echt niet zo haha!

Na twee jaar werken (en veel verschillende soorten opdrachten) weet ik dit al veel beter. Nu kan ik mij naast UX-design ook veel bezig houden met de rol Product Owner (by Proxy). Als Product Owner kan ik me ook bemoeien met de roadmap en doelstellingen van een product strategie. Voor mij is dit de perfecte combinatie van een gebruiksvriendelijk product ontwerpen; en de toekomst ervan plannen.

brent rundberg

Brent Rundberg

Tijdens mijn opleiding CMD ben ik als stagiair begonnen bij Sping. Tijdens deze stage heb ik voor, toendertijd net nieuwe, Android Wear smartwatches een app ontworpen. Na deze stage ben ik blijven plakken bij Sping. Dat beviel zo goed dat ik vervolgens ook mijn afstudeeropdracht hier gedaan heb. Hierna heb ik een contract gekregen bij Sping en ben ik daarnaast door gaan studeren. Ik heb een BSc in psychologie gedaan en ben nu bezig met mijn master die psychologie en UX design combineert. Een paar dagen in de week werk in naast mijn studie bij Sping en werk ik onder andere aan de website van Sping.

adriana orellana

Adriana Orellana

Na mijn master studie in Ierland, in 2016, ben ik naar Nederland verhuisd met mijn Noordwijkse vriend. In Bolivia, waar ik vandaan kom, had ik al ervaring als digital designer. Met mijn nieuwe research kennis, koos ik voor een carrière als User Experience Designer. Ik was een vis in het water. Het is geweldig om gebruikers te leren kennen, hun pijnpunten te vinden en hun leven makkelijker en leuker te maken met digitale producten. Ik vind het nog steeds fantastisch om mensen blij te maken met mijn ontwerpen. Eerst werkte ik voor een start up in Amsterdam, maar na een jaar heb ik Sping gevonden. In 3 jaar heb ik veel geleerd van toffe projecten, leuke klanten en lieve collega’s.

Werken bij Sping

“Persoonlijk werk ik het best in een team; want samen sta je sterker. Wanneer we aan een scrum-traject starten, starten we altijd met het team aan tafel (of in Teams) voor een Kick Off. Iedereen: de PO, de scrummaster, developers en UX’ers moeten met de neuzen dezelfde richting op kijken voordat we starten”

Lot Meerman

UX Design speelt een belangrijke rol in digitale productontwikkeling. Het ontwerpen en ontwikkelen van digitale producten begint met ideeën, wensen en eisen. Samen met het UX-team kunnen klanten abstract ideeën vertalen in concreet geprioriteerd plannen voor ontwikkeling. Met grotere UX-vraagstukken beginnen we met een Learn fase. “Vaak spreken we met eindgebruikers, experts en andere stakeholders om meer grip op het probleem te hebben. Daarna gaan we een prototype maken, testen en itereren. Met een gevalideerd concept en een geprioriteerde backlog beginnen we met Agile scrum”, legt Melda uit.

In 2-wekelijkse cycli in nauwe samenwerking met het development team, bouwen ze een Minimum Viable Product. Dat betekent, een eerste versie met zo min mogelijk features, maar met zo veel mogelijk waarde voor de eindgebruiker. “Met het dev. team hebben we korte lijntjes. Ze vinden het altijd leuk om met designers te sparren en een beter product met zijn allen te maken”, zei Adriana.

DSC01805
Tech review

Hoe bepaalt het UX-team of het Minimum Viable Product (MVP) een succes is? Samen met de klant stellen we een langetermijndoel en valideren we al vroegtijdig het concept met verschillende eindgebruikers.: “Tegen de oplevering van het MVP controleren we of dat doel ook kwantitatief te meten valt en voldoende handvatten biedt om te sturen op de gestelde product- en business doelen. Daarnaast plannen we acceptatie- en gebruikerstesten met alle stakeholders om te valideren of het systeem voldoet aan alle eisen en wensen, en voorziet in de behoeften van de verschillende eindgebruikers”

usability test 1
Usability test

Vaak zien we dat dit een trots moment is voor de Product Owner, omdat er dan een tastbaar product als geheel te tonen valt aan de stakeholders. Vanuit dat moment ontstaat er een breder draagvlak, groter enthousiasme en soms zelfs ongeloof, “waarom hebben we dit niet veel eerder gedaan?!”

Melda Janse

Op welk project ben je trots?

kolibrie payroll uitzenden hrm kleur

Melda – Kolibrie Payroll

Voor Kolibrie Payroll hebben we het inschrijfproces van nieuwe werknemers gedigitaliseerd en geautomatiseerd, zodat het nu 40x sneller gaat! We hebben onderzocht waar voor de verschillende gebruikers (horeca-ondernemers, hun werknemers en de medewerkers van Kolibrie Payroll) de grootste pijnpunten zaten en hebben daar digitale oplossingen voor gebouwd. Het resultaat is dat de gehele inschrijving voor de werknemers via een app te doen is, inclusief de identificatie met paspoort of ID-kaart, en het voor de horeca-ondernemers en medewerkers van Kolibrie Payroll veel minder handelingen zijn. In november 2020 hebben we hiervoor de Zilveren Dutch Interactive Award in de categorie Service gewonnen! Een resultaat om zeker trots op te zijn.

download

Lot – NHG

Ik ben het meest trots op het CMS dat ik voor het Nederlands Huisartsen Genootschap heb ontworpen. Het is super leerzaam om een product te ontwerpen voor mensen die heel exact advies moeten geven over medicijnen en het gebruik daarvan. We hebben echt de tijd genomen om bij de gebruikers uit te vragen waar zij allemaal rekening mee moeten houden wanneer ze nieuwe adviezen invoeren. Het is een heel specifieke doelgroep; die ook heel specifiek benaderd moet worden. Uiteindelijk zijn zij ontzettend blij met hun nieuwe product en willen ze met ons blijven samenwerken om nog meer producten te digitaliseren. Dat maakt mij blij!

DV logo 2kl CMYK

Adriana – Dura Vermeer

Het project waar ik meteen aan denk is het gebruikersonderzoekstraject dat we samen met de innovatieafdeling van Dura Vermeer hebben gedaan. Tijdens dat project kregen we de kans om contextueel onderzoek te doen en te spreken met mensen die in de bouwsector werken. We liepen rond op bouwplaatsen, spraken met voormannen, planners en mensen op de bouwplaats. Ik heb veel geleerd over hun problemen, hun wensen en hoe technologie zou kunnen helpen op de bouwplaats. Ik ben trots op dit project omdat dit de eerste keer was dat ik contextueel en gebruikersonderzoek in het Nederlands deed. 

download 1

Brent – Sping

Op de website van Sping ben ik het meest trots. Aan het design en aan de development heb ik meegewerkt. Tijdens dit project hebben we uitgebreid de oude website geanalyseerd om te kijken hoe het nog beter kon. Om knelpunten in de gebruiksvriendelijkheid te vinden hebben we met gebruikers getest en aan de technische kant hebben we gekeken hoe we het nog efficiënter kunnen inrichten. Het resultaat is een strakke website die de identiteit van Sping goed kan reflecteren en die we kunnen inzetten om onze visie en kennis te delen.

Kom jij ons team versterken?

Momenteel zijn we op zoek naar een ervaren UX designer om ons team verder uit te breiden. Ben jij enthousiast, nieuwsgierig en leergierig en heb je 2+ jaar werkervaring als UX’er? Klik dan op de zwarte knop hieronder.

Solliciteer direct

Heb jij de hersens, vaardigheden en motivatie? Solliciteer dan hier!

adriana orellana
Adriana Orellana
UX Designer